Μontvile Νορμανδία

Το πρόγραμμα ανταλλαγών με το Collège Eugène Noël της Montville στη Νορμανδία ξεκίνησε δειλά πριν από 10 χρόνια και συνεχίζεται μέχρι σήμερα με μεγάλη επιτυχία.

Κατά τη διάρκεια των ανταλλαγών οι μαθητές φιλοξενούνται αντίστοιχα από ελληνικές και γαλλικές οικογένειες των correspondants, παρακολουθούν μαθήματα στα σχολεία τους και επισκέπτονται τα μνημεία της περιοχής.

Απώτερος σκοπός αυτών των προγραμμάτων , πέρα από τα ποικίλα εκπαιδευτικά οφέλη που προσφέρουν στους μαθητές μας, λόγω της επαφής τους με το εκπαιδευτικό σύστημα της Γαλλίας και την καθημερινότητα των συνομηλίκων τους με συνεχή χρήση της γαλλικής γλώσσας, είναι η ευαισθητοποίηση τους σε θέματα όπως η προσέγγιση των λαών, η αποδοχή της διαφορετικότητας, η ανάπτυξη της ανεκτικότητας και του σεβασμού και η ευρύτητα του πνεύματος που απορρέει από τις σχέσεις φιλίας που δημιουργούνται από αυτά.

Η Σχολή μας οργανώνει τα προγράμματα ανταλλαγών μέσα στο πλαίσιο μιας θεματικής (διατροφικές συνήθειες, προστασία του περιβάλλοντος, αλληλεγγύη, διαφορετικότητα) έτσι ώστε Έλληνες και Γάλλοι μαθητές να συνεργαστούν δημιουργικά και να ολοκληρώσουν ένα έργο με εκπαιδευτικό χαρακτήρα μέσα από τις ιδιαιτερότητες του κάθε λαού. Τα αποτελέσματα είναι πάντα θετικά και οι αναμνήσεις αυτών των ταξιδιών αποτελούν ξεχωριστή σελίδα της σχολικής τους ζωής.

Πρόγραμμα Ανταλλαγής 2017

2017normandia7 2017normandia3 2017normandia1 2017normandia4

Στα πλαίσια της φετινής ανταλλαγής με το γυμνάσιο Eugène Noël της Montville, μαθητές της γ΄γυμνασίου επισκέφθηκαν και γνώρισαν τους χώρους, όπου έζησαν και δημιούργησαν ορισμένες σημαντικές προσωπικότητες που σημάδευσαν όχι μόνο την ιστορία της περιοχής, αλλά και ολόκληρης της Γαλλίας. Στο Giverny, στη Fondation Claude Monet, περιηγήθηκαν στο σπίτι, στο εργαστήριο και στους κήπους που ενέπνευσαν στο γνωστό ιμπρεσιονιστή μερικούς από τους πιο διάσημους πίνακές του. Στο Villequier, στο μουσείο Victor Hugo, γνώρισαν τη ζωή και το έργο του εμβληματικού πεζογράφου, ποιητή, αρθρογράφου και σκιτσογράφου του 19ου αιώνα. Στη Rouen, μέσα από την επίσκεψη στο Panorama XXL , βίωσαν με διαδραστικό τρόπο την καθημερινή ζωή στην πόλη κατά τον μεσαίωνα, την εποχή που έζησε και μαρτύρησε η Jeanne d’Arc. Στον καθεδρικό ναό της πόλης, παρατηρώντας τα θαυμάσια βιτρώ, φιλοτεχνημένα από τον Monet, έμαθαν με λεπτομέρειες τη ζωή του πολιούχου της Saint Julien. Στο σχολείο, οι μαθητές μας, αφού παρακολούθησαν το σχολικό πρόγραμμα, παρουσίασαν και τη δική τους εργασία σχετικά με εξέχουσες προσωπικότητες της Θεσσαλονίκης και της Μακεδονίας.

2017 ypodohi gallwn1 2017 ypodohi gallwn2 2017 ypodohi gallwn3

Στο διάστημα 20-25 Οκτωβρίου  υποδεχτήκαμε στη Σχολή μας 20 Γάλλους μαθητές του γυμνασίου Eugène Noël της πόλης Montville στη Νορμανδία και τους τρεις συνοδούς τους. Μέσα στα πλαίσια του φετινού προγράμματος ανταλλαγών οι μαθητές ασχολήθηκαν με τη γνωριμία προσωπικοτήτων που συνθέτουν την ιστορία της περιοχής μας όπως ο Μέγας Αλέξανδρος  (Βεργίνα)και ο Άγιος Δημήτριος. Επισκέφθηκαν το ιστορικό κέντρο της πόλης μας. Φιλοξενήθηκαν από τις οικογένειες των μαθητών μας της γ΄γυμνασίου και παρακολούθησαν μαθήματα στη Σχολή.

Πρόγραμμα Ανταλλαγής 2016

normandie 2016 6 normandie 2016 3

normandie 2016 2 normandie 2016 4 normandie 2016 5
  

Στις 24 Μαρτίου οι μαθητές της γ΄γυμνασίου ξεκίνησαν για τη Montville, μια μικρή πόλη της Νορμανδίας, με σκοπό να ολοκληρώσουν το φετινό πρόγραμμα ανταλλαγών με θέμα την Αειφόρο Ανάπτυξη. Το πρόγραμμα περιελάμβανε επίσκεψη στη γραφική Dieppe, στο ιστορικό κέντρο της Rouen με τη μοναδική της cathédrale και το μεσαιωνικό της Gros Horloge, την έκθεση ΧΧL για τον Αμαζόνιο, την επίσκεψη σε φάρμα σε σχέση με την τοπική παραγωγή προϊόντων και φυσικά την παρακολούθηση του ημερήσιου προγράμματος ενός γαλλικού γυμνασίου και τη φιλοξενία από τις οικογένειες των μαθητών του γυμνασίου Eugène Noël της Μontville. Tέλος η δήμαρχος της πόλης, θέλοντας να τονίσει τη σπουδαιότητα των σχολικών ανταλλαγών, υποδέχτηκε γάλλους και έλληνες μαθητές. Η εμπειρία όλων των ανταλλαγών, κατά τη διάρκεια αυτών των 12 χρόνων, μας ωθεί να συνεχίσουμε με το ίδιο εκπαιδευτικό πνεύμα τις μαθητικές ανταλλαγές. Πιστεύουμε ότι ευαισθητοποιούν τους μαθητές μας ενάντια στο ρατσισμό και την ξενοφοβία, που μαστίζουν τα τελευταία χρόνια τις σχέσεις των κατοίκων ολόκληρου του πλανήτη.

Πρόγραμμα Ανταλλαγής 2015

normandia2015 3 normandia2015 6 normandia2015 7 normandia2015 5
normandia2015 4 normandia2015 2 normandia2015

 

Διαθεματικό Εκπαιδευτικό Πρόγραμμα: Οι Δρόμοι της Ειρήνης

Στο πλαίσιο του μαθήματος της ιστορίας και της γαλλικής γλώσσας κατά τη φετινή χρονιά εκπονήθηκε για τους μαθητές της γ΄γυμνασίου, ένα διαθεματικό πρόγραμμα   που αφορά στον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο , το ολοκαύτωμα των Εβραίων και την απόβαση στη Νορμανδία. Οι μαθητές στο τέλος του προγράμματος επισκέφθηκαν τις περιοχές όπου συνέβησαν τα γεγονότα αυτά. Ένα ραντεβού με την Ιστορία , μια πραγματικά αξέχαστη εμπειρία για όλους.

Η εκδρομή συγκεκριμένα περιελάμβανε επίσκεψη και συμμετοχή στο εκπαιδευτικό πρόγραμμα του Memorial pour la Paix της πόλης Caen , που είναι αφιερωμένο στο δεύτερο παγκόσμιο πόλεμο, επίσκεψη στο αμερικάνικο κοιμητήριο των πεσόντων του πολέμου και σε σημείο της ακτής όπου πραγματοποιήθηκε η απόβαση των συμμαχικών δυνάμεων καθώς και στα μουσεία της περιοχής που είχαν θέμα τους το Β΄παγκόσμιο.

Τέλος η επίσκεψη στο περίφημο μνημείο της UNESCO , Mont-Saint-Michel και η μικρή περιήγησή μας στην πόλη του φωτός αποτέλεσε ένα μοναδικό σημείο αναφοράς στο εκπαιδευτικό μας ταξίδι.

Επίσκεψη Γάλλων μαθητών 2015

antallagi2015 4 antallagi2015 6 antallagi2015 antallagi2015 3

 

Οι μαθητές της β΄ και γ΄ τάξης του σχολείου μας υποδέχτηκαν τους 30 γάλλους μαθητές και τους 3 συνοδούς τους από τη Νορμανδία την Παρασκευή 9/10. Κατά τη διάρκεια της φιλοξενίας συμμετείχαν σε κοινές δράσεις ευαισθητοποίησης για την αειφόρο ανάπτυξη (συνεταιρισμός γυναικών Νέας Γωνιάς, Μετέωρα) αλλά και την ιστορία της Μακεδονίας (Βεργίνα - Ιστορικό κέντρο Θεσσαλονίκης). Τέλος συνεργάστηκαν για την παραγωγή βίντεο, αφισών και διαφημιστικών σλόγκαν για την προώθηση της αειφορίας. Οι ημέρες φιλοξενίας στις ελληνικές οικογένειες έληξαν με το καθιερωμένο ελληνικό γλέντι στα λαδάδικα. Ευχαριστούμε τους μαθητές μας και τους γονείς τους για την εξαιρετική συνεργασία μας και δίνουμε ραντεβού το Μάρτιο στη Νορμανδία για την ολοκλήρωση του προγράμματος ανταλλαγής.

Σελίδα 1 από 3

Copyright © 2016 Ελληνογαλλική Σχολή Καλαμαρί created by Τίκβα Χριστίνα

Search