120 χρόνια Καλαμαρί...με λογισμό και μ' όνειρο

120 1   120 2   120 6   120 3  
120 11   120 9   120 8   120 5  
120 4   120 7   120 10    

Το βράδυ της   25ης   Απριλίου 2015, στην αίθουσα τελετών του Πανεπιστημίου Μακεδονίας, το Καλαμαρί έκλεισε με τον καλύτερο τρόπο τις επετειακές του εκδηλώσεις για την συμπλήρωση των 120 χρόνων παρουσίας του στην εκπαίδευση και στον πολιτισμό της Θεσσαλονίκης.

Η εκδήλωση οργανώθηκε με τη σύμπραξη του Πανεπιστημίου Μακεδονίας , συγκεκριμένα με το τμήμα Μουσικών Επιστημών και το Κρατικό Θέατρο Βορείου Ελλάδος.

Ο σκηνοθέτης του ΚΘΒΕ Ιορδάνης Αιβάζογλου   ξεδίπλωσε με έναν ιδιαίτερο τρόπο αναμνήσεις μαθητών και αποφοίτων, που σκόρπισαν συγκίνηση στους αμέτρητους φίλους της σχολής, οι οποίοι καταχειροκρότησαν το θεατρικό δρώμενο που έγραψε και σκηνοθέτησε.

Την παράσταση όμως έκλεψε η παρθενική εμφάνιση της χορωδίας φίλων και αποφοίτων της Σχολής, υπό την διεύθυνση της μαέστρου Ευφημίας Χατζηγιάννη. Ήταν μια εξαίσια βραδιά   γεμάτη με νοσταλγικές αλλά και   μελωδικές αναμνήσεις.

Το σπίτι της Μπερνάρντα Άλμπα

       

Η κατάμεστη -για δύο βράδια- αίθουσα Τελετών του Πανεπιστημίου Μακεδονίας αποτελεί την πιο τρανή απόδειξη πως σχολείο δεν είναι γνώση αλλά και καλλιέργεια, κουλτούρα, ανάπτυξη κοινωνικής ευαισθησίας, αγάπη για αυτό που κάνουμε.

Ο μεγάλος Ισπανός ποιητής Φεντερίκο Γκαρθία Λόρκα έδωσε την έμπνευση, το έργο του "Το σπίτι της Μπερνάρντα Άλμπα" ήταν η αφορμή, η αγάπη για το θέατρο των φιλολόγων Σ. Γιαγτζόγλου και Αθ. Καραμεσίνη έκαναν πράξη την παράσταση που παρακολουθήσαμε.

Ο Σάββας και η Σούλα κατάφεραν να εμπνεύσουν του αποφοίτους μας -εγκατέλειψαν για λίγο τα φοιτητικά έδρανα και αφιέρωσαν το χρόνο τους στην προετοιμασία της παράστασης- να εντάξουν στην ομάδα με απόλυτη επιτυχία τη συνάδελφο Έφη Σουραβλά,

και τέλος να καταπλήξουν με το αποτέλεσμα όσες και όσους μας τίμησαν με την παρουσία τους.

Η παράσταση -αφιερωμένη στον πρόωρα χαμένο συνάδελφο, Χρ. Καζάκο- άφησε τις καλύτερες εντυπώσεις και μας γέμισε προσδοκίες για την επόμενη θεατρική συνάντηση των συναδέλφων με μαθητές και αποφοίτους. 

Selanik . . . Θεσσαλονίκη, Ταξίδι ενός αιώνα

selanik_2   selanik_1   selanik_3 selanik_4  

Selânik 1912 . . . Θεσσαλονίκη 2012

Ο τόπος . . . Οι άνθρωποι . . . Οι μνήμες . . . Η Απελευθέρωση . . . Η μεγάλη πυρκαγιά . . . Ο ξεριζωμός και η προσφυγιά . . . Η Απεργία του ’36 . . . Η γενοκτονία των Εβραίων . . . Ουζερί «Τσιτσάνης» . . . 

Η δολοφονία του Λαμπράκη . . . Οι Λογοτέχνες . . . Π.Α.Ο.Κ και ΑΡΗΣ . . . Συνθέτες και τραγουδιστές . . . Το σήμερα

Όλα αυτά ζωντανεύουν σε μια παράσταση μνήμης για τα 100 χρόνια από τη Απελευθέρωση της πόλης μας. Μια παράσταση για να θυμηθούν οι μεγαλύτεροι και να μάθουν οι νεότεροι . . .

Παρασκευή 14 και Σάββατο 15 Δεκεμβρίου 2012, στο Δημοτικό Θέατρο Καλαμαριάς "Μελίνα Μερκούρη"

      

«Κάθε πρωί σε περπατώ στην παλιά παραλία σου, αγαπημένη . . .

Σου πρέπει λαμπρή Ανατολή στα Κάστρα, πορφυρή Δύση στο λιμάνι, αγορές και παζάρια, βαλκανικές μουσικές να ανακατεύονται με ουρανομήκεις ψαλμωδίες  . . . Έτσι σε θέλω πάλι . . .

Η περιπόθητη Πόλη της ψυχής μου . . .

Η πολύχρωμη αγάπη μου . . .» (Θωμάς Κοροβίνης)  

Διδασκαλία: Σάββας Γιαγτζόγλου - Αθανασία Καραμεσίνη

Συμμετείχαν οι παρακάτω μαθητές και απόφοιτοι της Σχολής:

Graziosi Clara, Αρβανιτίδης Ιορδάνης, Γεωργάκη Στεφανία, Γκαγκάτσης Μιχάλης, Ζαρκάδα Πόπη, Ζαρκάδας Κωνσταντίνος, Ζηκουρίδης Φίλιππος, Καντύλας Θάνος, Καστέλλου Κωνσταντίνα, Κουϊμτζή-Πανά Αναστασία, Κουμποτή Αντωνία, Λιάκος Παναγιώτης, Μιμερίνη Δένια, Μπέφας Στέργιος, Μπιτλόγλου Βαγγέλης, Μπιτλόγλου Στέργιος, Νεράντζη Λένια,  Παντέλα Παναγιώτα, Παππάς Βαγγέλης, Πατσιαβάς Δημήτρης, Πιτσάβας Αχιλλέας, Τζήκας-Δέλλιος Αλβέρτος, Τσακαλίδου Αφροδίτη, Χρηστίδου Βίκη.

Από την Άνδρο στον . . . Ινδικό

42α Δημήτρια

Η θεατρική ομάδα της Σχολής Καλαμαρί, με τη "Μικρά Αγγλία" της Ι. Καρυστιάνη, οι χορωδίες Καλαμαρί - Αδαμαντίου και ο συνθέτης Θ. Μικρούτσικος με τον τραγουδιστή Γ. Κούτρα σε μια εκδήλωση διαφορετική.

Εγώ ο ξένος . . .

Το Σάββατο, 22 Νοεμβρίου, στις 20:00, στην αίθουσα τελετών Α.Π.Θ., η θεατρική ομάδα της Σχολής Καλαμαρί παρουσίασε το "Εγώ ο ξένος . . .", ένα αφιέρωμα μνήμης στις χαμένες πατρίδες.

Συμμετείχαν οι χορωδίες Αδαμαντίου - Καλαμαρί και το Εργαστήρι Παραδοσιακών Χορών "ΚΥΚΛΟΣ".

Το έργο απέσπασε το 1ο βραβείο στους Περιφερειακούς Μαθητικούς Καλλιτεχνικούς Αγώνες.

Η εκδήλωση εντάσσεται στα πλαίσια των 43ων Δημητρίων στα Σχολεία, που οργανώνει ο Δήμος Θεσσαλονίκης με την Αντιδημαρχία Πολιτισμού.

Σελίδα 1 από 2

Copyright © 2016 Ελληνογαλλική Σχολή Καλαμαρί created by Τίκβα Χριστίνα

Search