Οι αδελφές του Ελέους ιδρύθηκαν στο Παρίσι το 1633. Στη Θεσσαλονίκη ήρθαν το 1885, όταν ξέσπασε ο πόλεμος της Κριμαίας, μετά από αίτημα της Γαλλικής Κυβέρνησης, για την οργάνωση των ασθενοφόρων.

Οι ανάγκες όμως των κατοίκων ήταν τόσο μεγάλες ώστε η μεγαλοψυχία τους υποτάσσεται στην αναγκαιότητα. Έτσι οι Αδελφές ίδρυσαν Σχολείο Θηλέων στην οδό Φράγκων, αγόρασαν ένα κτήμα στο Ζεϊτενλίκ, δημιούργησαν ένα Ορφανοτροφείο, ένα μικρό Νοσοκομείο, ένα Πολυιατρείο και Νοσοκομείο ταυτόχρονα στην οδό Φράγκων, ενώ το Σχολείο Θηλέων ξαναχτίστηκε, διότι το πρώτο ήταν πολύ μικρό.

Το 1893 δόθηκε στις Αδελφές του Ελέους το "Καλαμαρί". Εκεί ίδρυσαν ένα ορφανοτροφείο και ένα εργαστήρι γυναικών. Το 1894 λειτούργησε δημοτικό σχολείο που αναγνωρίστηκε από το ελληνικό κράτος το 1913. Ασχολήθηκαν αποκλειστικά με μια καταπονητική εργασία φροντίζοντας τους άρρωστους στρατιώτες από τον τύφο και την ελονοσία στα παραπήγματα του Ζεϊτενλίκ.

Το 1931 μαθήτριες-εθελόντριες, στο πλαίσιο του έργου "Καλός Σαμαρείτης", ανέλαβαν να βοηθήσουν εθελοντικά με τρόφιμα και ψυχική ανακούφιση ηλικιωμένους που ζούσαν απομονωμένοι.

Κατά τη διάρκεια του πολέμου 1940-45 το σχολείο έγινε καταφύγιο για περίπου 300 άτομα. Τότε έγινε και ένα μικρό νοσοκομείο με 20 κρεβάτια για τους έλληνες στρατιώτες που γύριζαν τραυματίες από το μέτωπο. Στη διάρκεια της κατοχής, άνθρωποι του "Καλαμαρί" έκρυβαν αντιστασιακούς, οι οποίοι μάλιστα μέσα σε ένα εξομολογητήριο δημιούργησαν ένα παράνομο αντιστασιακό σταθμό. Κατά τη διάρκεια των βομβαρδισμών ως και εξακόσια άτομα βρήκαν καταφύγιο στα υπόγεια της σχολής. Επρόκειτο για την ιερή ενότητα στις στιγμές του κινδύνου.

Το Φλεβάρη του 1943 ήταν η περίοδος των μεγάλων διώξεων των εβραίων της Θεσσαλονίκης. Οι Αδελφές με κίνδυνο της ζωής τους έκρυψαν μικρά κορίτσια που άφησαν οι κυνηγημένοι γονείς τους στην είσοδο του παρεκκλησίου του "Καλαμαρί". Η Αδελφή Joseph τιμήθηκε μετά το θάνατό της με το "μετάλλιο των δικαίων" και στη λεωφόρο "Righteous at ΥAD VASHEM" της Ιερουσαλήμ ένα δέντρο φυτεύτηκε προς τιμήν της από ένα παιδί που είχε σώσει. Η Ισραηλιτική κοινότητα της Θεσσαλονίκης τίμησε τις Αδελφές του "Καλαμαρί" κατά τη διάρκεια της μνήμης των 50 χρόνων από το ολοκαύτωμα.

Η Ειρήνη ξανάρθε και η εκπαίδευση προέχει και πάλι: έργο εξαιρετικά ευγενές που συμβάλλει στην ανάπτυξη του ανθρώπου και του δίνει τα μέσα να διαδραματίσει το ρόλο του στην ΚΟΙΝΩΝΙΑ.

Copyright © 2016 Ελληνογαλλική Σχολή Καλαμαρί created by Τίκβα Χριστίνα

Search