2ο Big Day, με θέμα «Αφιέρωμα στον Georges Feydeau»

Μέσα στο πλαίσιο της διοργάνωσης του 2ου Big Day, με θέμα «Αφιέρωμα στον Georges Feydeau», μαθητές και απόφοιτοι της σχολής μας θα παρουσιάσουν για δεύτερη φορά το θεατρικό δρώμενο με τίτλο « La Puce à l’ oreille : où qui proquorime avec Feydeau».

Η παρουσίαση αυτή θα πραγματοποιηθεί την Κυριακή 12 Φεβρουαρίου, στην Εταιρεία Μακεδονικών Σπουδών.

Ώρα έναρξης: 14.30. Διάρκεια: 35 λεπτά.

Με το Big Day -Αφιέρωμα στο μεγάλο Γάλλο συγγραφέα-, το Κρατικό Θέατρο Βορείου Ελλάδος δίνει τη δυνατότητα στον κόσμο να ακούσει και να μάθει για το έργο και την προσωπικότητα του αξεπέραστου “μάστορα” της φάρσας και των συζυγικών συνθέσεων, μέσα από ενδιαφέρουσες δράσεις, διαλέξεις, συζητήσεις, βιωματικά αλλά και θεατρικά εργαστήρια γεμάτα παιχνίδι για τους μικρότερους φίλους του Θεάτρου.

Δείτε το πρόγραμμα εδώ: https://goo.gl/TtHFB4

 

Παρουσίαση θεατρικού δρώμενου «Ψύλλοι στ’ αυτιά» στο Βασιλικό Θέατρο

Εγκαινιάζοντας την αρχή της  συνεργασίας με το Κ.Θ.Β.Ε.,  ομάδα μαθητών και αποφοίτων παρουσίασε ένα θεατρικό δρώμενο με τίτλο «La puce à l’ Oreille : où quiproquo rime avec Feydeau”. Η εκδήλωση αυτή πραγματοποιήθηκε στις 21 Ιανουαρίου 2017, στο Φουαγιέ του Βασιλικού Θεάτρου. Στη συνέχεια, ακολούθησε η θεατρική παράσταση «Ψύλλοι στ’ αυτιά σε σκηνοθεσία Γιάννη Αναστασάκη. Οι μαθητές μας ξεδίπλωσαν το ταλέντο τους ερμηνεύοντας ρόλους από το έργο του διάσημου συγγραφέα, Georges Feydeau, τραγουδώντας και χορεύοντας. Μας μετέφεραν έτσι  στο Παρίσι των αρχών του 19ου αι. και στην ατμόσφαιρα της Belle Epoque !

feydau2 feydeau

«Ο μεγάλος σοφός» της Νεκταρίας Ζαγοριανάκου-Μακρυδήμα

2016sofos 2016sofos3 2016sofos2

  

…Εγώ, ο Θεόδωρος, ένας μαθητευόμενος μοναχός, ένας υπάκουος αντιγραφέας, γέννημα της Πόλης, έφυγα κυνηγημένος απ’ τον τόπο μου λίγο πριν πέσει στα χέρια των Οθωμανών, ζωσμένος εννιά χειρόγραφα. Εννιά θησαυρούς που φύλαξα με κίνδυνο της ζωής μου. Αποχαιρέτησα βίαια την αθωότητα της νιότης μου όταν έγινα μάρτυρας ενός αποτρόπαιου φόνου. Ο Θεός με έστειλε στην Πόλη του Κρίνου, τη Φλωρεντία. Βίωσα την Αναγέννηση δίπλα σε ανθρώπους φωτισμένους κι έγινα το δεξί χέρι των Μεδίκων. Το όραμά τους το ’νιωσα και δικό μου. Δεν αποζήτησα τη δόξα, πορεύτηκα πάντα στις σκιές. Έζησα τη ζωή μου καταπώς την ήθελα. Όλα τα γεύτηκα και το κυριότερο, ερωτεύτηκα. Αγάπησα βαθιά, τα βιβλία και μία γυναίκα. Την Μπιάνκα…

Το βιβλίο Ο μεγάλος σοφός (Εκδόσεις ΩΚΕΑΝΙΔΑ )της Νεκταρίας Ζαγοριανάκου-Μακρυδήμα παρουσιάστηκε  την Παρασκευή 1 Απριλίου, ώρα 18.30 στο Μακεδονικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης. Μέσα στα πλαίσια αυτής της εκδήλωσης, o Γιαγτζόγλου Σάββας, Φιλόλογος, Διδάκτωρ Φιλοσοφικής  Σχολής  Γρανάδας, Καθηγητής Ελληνογαλλικής Σχολής "Καλαμαρί" παρουσίασε ένα απόσπασμα του βιβλίου. Σε αυτό το θεατρικό δρώμενο μαζί με τον Σάββα Γιαγτζόγλου συμμετείχαν  ο Βαγγέλης Παπάς , απόφοιτος του σχολείου μας και ο Γιάννης Πετρίδης , μαθητής της Γ’ Λυκείου. Φλάουτο έπαιξε η  μαθήτρια της γ’ γυμνασίου Καλιτίνα Παραπούρα.

2ο Συνέδριο Μαθητών Λυκείου Ελληνογαλλικών Σχολείων

2nd hellenicfrench conf 5 2nd hellenicfrench conf 6 2nd hellenicfrench conf 2nd hellenicfrench conf 4

    

Τα Συνέδρια των Μαθητών Λυκείου Ελληνογαλλικών Σχολείων αποτελούν ένα θεσμό που απευθύνεται στους μαθητές και τις μαθήτριες των ελληνογαλλικών σχολείων της χώρας μας και αποτελούν αφορμή προβληματισμού και ανταλλαγής απόψεων μεταξύ των νέων. Φέτος το συνέδριο φιλοξενήθηκε στις εγκαταστάσεις του Δελασάλ, το Σάββατο 14 Νοεμβρίου 2015, και 250 μαθητές και μαθήτριες είχαν την ευκαιρία να αναδείξουν μέσα από το διάλογο στις 16 επιτροπές αλλά και με τη μορφή δρώμενων το κεντρικό θέμα που ήταν «Νέοι και Τεχνολογία».

Το σχολείο μας συμμετείχε με ομάδα 50 μαθητών και μαθητριών από όλες τις τάξεις του Λυκείου. Την ομάδα πλαισίωσαν οι εκπαιδευτικοί κ. Νίκος Παλάζης, κα Αθ. Καραμεσίνη και κ. Σάββας Γιαγτζόγλου. Η παρουσία όλων ήταν εξαιρετική και η παρουσίαση του δρώμενου από μαθητές της Γ΄ Λυκείου άφησε άριστες εντυπώσεις.

Ας αγαπηθούμε και ας φιλονικήσουμε, μαζί με τον Μαριβώ

2016marivaux2 2016marivaux1

 

2016marivaux8 2016marivaux6 2016marivaux5 2016marivaux4

 

Στo πλαίσιo των εκδηλώσεων για την ημέρα Γαλλοφωνίας, με πρωτοβουλία της Σχολικής Συμβούλου γαλλικής γλώσσας Κεντρικής Μακεδονίας κας Βαρβάρας Χ. Χρυσάφη και σε συνεργασία με το τμήμα Γαλλικής Γλώσσας και Φιλολογίας του ΑΠΘ, πραγματοποιήθηκε ένα μουσικο-θεατρικό δρώμενο αφιερωμένο στον συγγραφέα Πιερ Καρλέ ντε Σαμπλαίν ντε Μαριβώ. Η εκδήλωση αυτή με τίτλο «S’ aimer et se disputer avec Marivaux» πραγματοποιήθηκε την Πέμπτη 14 Απριλίου, στην Παλιά Φιλοσοφική Σχολή. Το σχολείο μας συμμετείχε σε αυτή την εκδήλωση, καθώς κλήθηκε να παρουσιάσει τη ζωή και το έργο του Μαριβώ μέσα από ένα θεατρικό δρώμενο αλλά και γενικότερα να βοηθήσει στη διοργάνωσή της.   

Θερμά συγχαρητήρια στους μαθητές μας Στέφανο Αρβανιτίδη (Β΄ Λυκείου), Ραφαέλα Καραβιώτου, Θωμά Πολυχρονιάδη, Αλεξάνδρα Ράντοβιτς, Ηλία Ψυλόπουλο (Γ' γυμνασίου), οι οποίοι παρουσίασαν δραματοποιημένα τη ζωή και το έργο του Μαριβώ, καθώς και στους μαθητές Σοφία Τσιτουρίδου και Γιώργο Σκλαβουνάκη (Β΄ Λυκείου), οι οποίοι συμμετείχαν στην ερμηνεία ενός αποσπάσματος από τη «ΦΙΛΟΝΙΚΙΑ» του Μαριβώ, με τη σκηνοθετική καθοδήγηση του Δ. Σπορίδη.

Ιδιαιτέρως θα θέλαμε να ευχαριστήσουμε την μαθήτρια Δανάη Ζαφρανά (Α' Λυκείου), η οποία συνόδευσε την εκδήλωση ερμηνεύοντας μουσικά κομμάτια στην άρπα.

Τέλος, η αφίσα, το προγράμμα και η πρόσκληση της εκδήλωσης φιλοτεχνήθηκε από τους μαθητές Ιωσήφ Σαάντ και Γιώργο Μουστάκα (Γ' γυμνασίου)

Υπεύθυνοι καθηγητές:

Σάββας Γιαγτζόγλου, φιλόλογος

Στέλλα Ματαυτσή, καθηγήτρια Γαλλικών

Τα σχοινιά

synedrio ellinogallikwn sxoleiwn

Το Σάββατο 1 Νοεμβρίου 2014 πραγματοποιήθηκε στις εγκαταστάσεις του Λεόντειου Λυκείου Νέας Σμύρνης το 1ο Συνέδριο μαθητών Λυκείων Ελληνογαλλικών σχολείων. Το θέμα του συνεδρίου ήταν η συμβολή της οικογένειας και του σχολείου στη διαμόρφωση της προσωπικότητας του εφήβου. 260 μαθητές και μαθήτριες από τα 8 ελληνογαλλικά λύκεια της χώρας έδωσαν δυναμικό παρόν και μέσα από τις εργασίες τους πριν και κατά τη διάρκεια του συνεδρίου προσπάθησαν να διαφωτίσουν το δύσκολο έργο της διαμόρφωσης της προσωπικότητας των νέων σε σχέση με το ρόλο των γονιών και του σχολείου.

Το Καλαμαρί συμμετείχε στο συνέδριο με ομάδα 29 μαθητών και μαθητριών και κέρδισε τις εντυπώσεις παρουσιάζοντας μια εξαιρετική εργασία με τη μορφή δρώμενου και θέμα τη δημοκρατική διαπαιδαγώγηση από το σχολείο και την οικογένεια. Επίσης ξεχώρισε για το επίπεδο των μαθητών και την κατάρτισή τους σε θέματα που βασίζονται στο διάλογο και την ανταλλαγή απόψεων, όπως συνέβη στις εργασίες των επιτροπών.

Συγχαρητήρια σε όλα τα παιδιά και στους συναδέλφους καθηγητές κ. Νίκο Παλάζη, κα Αθανασία Καραμεσίνη και κ. Σάββα Γιαγτζόγλου που τους προετοίμασαν.

Copyright © 2016 Ελληνογαλλική Σχολή Καλαμαρί created by Τίκβα Χριστίνα

Search