Προετοιμασία για Σπουδές στην Γαλλία

universities france

Η Διεύθυνση του σχολείου μας, αναγνωρίζοντας την ανάγκη έμπρακτης και ουσιαστικής βοήθειας στον διαρκώς αυξανόμενο αριθμό μαθητών μας που επιθυμούν να καταθέσουν την υποψηφιότητά τους για βασικές σπουδές στα γαλλικά πανεπιστήμια, έχει προγραμματίσει τη διάθεση δύο ωρών του ωρολογίου προγράμματος γι’ αυτό το σκοπό.

Στο πλαίσιο της ενοποίησης των προγραμμάτων των σπουδών, της αντιστοιχίας-αναγνώρισης των πτυχίων της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης και της διευκόλυνσης της κινητικότητας των φοιτητών στο εσωτερικό της Ευρωπαϊκής Ένωσης, η Γαλλία υιοθέτησε στην τριτοβάθμια εκπαίδευση, εδώ και μία περίπου δεκαετία, το σύστημα 3-5-8, υλοποιώντας τις αποφάσεις της συνάντησης της Μπολόνια.

Έτσι, οι βασικές σπουδές αποτελούνται από δύο κύκλους: ο πρώτος διαρκεί τρία χρόνια και αφορά τις προπτυχιακές σπουδές (L1 , L2 , L3 ) και ο δεύτερος διαρκεί δύο χρόνια και αφορά τις πτυχιακές σπουδές (M1 –Master 1, M2 –Master 2) ενσωματώνοντας το κλασικό μεταπτυχιακό D.E.A στο βασικό πτυχίο. Τα υπόλοιπα τρία χρόνια, έως το σύνολο των οκτώ χρόνων, αφορούν τις διδακτορικές ή τις εξειδικευμένες μεταπτυχιακές σπουδές.

Η διαδικασία εγγραφής για προπτυχιακές σπουδές (Licence-L1 ακόμη και για τις Grandes Ecoles) είναι πλέον πολύ απλή και επιτυγχάνεται μέσω της διεύθυνσης (site) του γαλλικού υπουργείου παιδείας: www.admission-postbac.fr           

Όμως, πριν από οποιαδήποτε πράξη, κρίνεται σκόπιμο ο υποψήφιος να απαντήσει στις εξής ερωτήσεις: Τι θέλω να σπουδάσω και με ποια προοπτική; Ποια διαδρομή προγράμματος σπουδών να ακολουθήσω για να πετύχω τον στόχο μου; Σε ποιες πόλεις και με ποια σειρά προτεραιότητας θέλω να σπουδάσω; Ποιες προδιαγραφές χρειάζονται για να εγγραφώ;

Απαραίτητη βοήθεια για τις απαντήσεις στις παραπάνω ερωτήσεις αποτελεί η ατομική, μέσω ίντερνετ, έρευνα του υποψηφίου για τις επιμέρους κατευθύνσεις και τα προγράμματα σπουδών που τον ενδιαφέρουν (Guide d’etudes), διότι ορισμένα πανεπιστήμια έχουν μαθήματα –ειδίκευσης ήδη από τον 1ο κύκλο σπουδών. Βέβαια, επιτρέπεται η μετεγγραφή σε άλλη πόλη για τον 2ο κύκλο σπουδών (Μ1, Μ2). Πρέπει επίσης να ληφθεί υπόψη ότι η επιλογή πανεπιστημίου είναι και θέμα γεωγραφικής θέσης (ευκολία πρόσβασης – κόστος μετακινήσεων, κ.λπ), συνθηκών ζωής και φοίτησης. Στο πλαίσιο αυτό, τουλάχιστον για τον 1ο κύκλο σπουδών (L1, L2, L3) θα ήταν καλό να αποφευχθεί το Παρίσι (μεγαλούπολη με οξυμμένα προβλήματα, χρονοβόρες μετακινήσεις παρά το μετρό, πάρα πολύ ακριβά ενοίκια και υψηλό κόστος διαβίωσης, εξαιρετικά μικρός αριθμός διαθέσιμων θέσεων για το πρώτο έτος- numerus clusus- κ.λ.π).

Ένα επαρχιακό πανεπιστήμιο του ανατολικού, και όχι μόνο, γεωγραφικού τόξου, (Lille, Strasbourg, Lyon, Grenoble, Annecy, Dijon, Rouen, Sophia-Antipolis, Marseille, Aix-en-Provence, Montpellier, Toulouse, Bordeaux, ….) είναι εξίσου δυνατό με ένα παρισινό και οι συνθήκες ζωής πιο ανθρώπινες, (χαμηλό κόστος διαβίωσης, πιο έντονη η παρουσία του φοιτητικού στοιχείου) με αποτέλεσμα να διευκολύνεται η διαδικασία κατάκτησης των στόχων (γρήγορη προσαρμογή, απόκτηση προσόντων, λήψη πτυχίου).

Όσον αφορά τις προδιαγραφές προαπαιτούμενων προσόντων για την εγγραφή δεν υπάρχουν ιδιαιτερότητες. Ζητούνται: α) η κατοχή του Β2 ή του Sorbonne B2 ως ελάχιστου αποδεικτικού γνώσης της γαλλικής γλώσσας. Ορισμένα παν/μια απαιτούν το DALF C1. Σε περίπτωση μη απόκτησης ενός από τα ανωτέρω πτυχία, ο υποψήφιος φοιτητής μπορεί να εξεταστεί σε ένα τεστ γνώσεων (TCE, TEF η e-TEF), αποδεκτό από τα γαλλικά παν/μια β) η σύνταξη επιστολής υποψηφιότητας, στην οποία ο υποψήφιος φοιτητής θα εξηγεί τους λόγους επιλογής του τομέα σπουδών και τον επαγγελματικό του σχεδιασμό. Στην επιστολή θα παρουσιάζονται τα θετικά στοιχεία τού χαρακτήρα του και θα συνοδεύεται από το βιογραφικό του (C.V.) στο οποίο θα αναφέρονται και οι εξωσχολικές δραστηριότητες (συμμετοχή σε συνέδρια, συμμετοχή σε εθελοντικές ομάδες, ασχολία με τον αθλητισμό, με τη μουσική, το σκάκι κ.λπ) γ) η ηλεκτρονική καταχώριση των αναλυτικών προγραμμάτων σπουδών και βαθμολογιών της Β΄ Λυκείου και του 1ου τετραμήνου της Γ΄ Λυκείου.

 

Επιτυχίες στα Γαλλικά Πανεπιστήμια Σχ. Έτος 2016-2017

Ο Ιακωβόγλου Γιάννης κέρδισε υποτροφία του Γαλλικού κράτους. Είναι πλέον ένας από τους 25  φοιτητές  «νορμαλιέν» (normaliens) του πρώτου από τα τρία έτη σπουδών  της  E.N.S της Λυών. Η Ε.Ν.S. είναι ίδρυμα Ανώτατης Εκπαίδευσης της Γαλλίας, με παράδοση 130 ετών και με παγκόσμιο κύρος (1 μετάλλιο Fields και 25 μετάλλια C.N.R.S). Στοχεύει στην κατάρτιση των φοιτητών του μέσω της  έρευνας, των καινοτομιών στην εκπαίδευση και στην τεχνολογία, της κοινωνίας των γνώσεων, της διεπιστημονικότητας, του ανοίγματος στην κοινωνία και τον κόσμο, και της πιο μεγάλης κατανόησης των σύγχρονων διακυβευμάτων.

2016frenchuniversities

Δώδεκα μαθητές μας, έγιναν δεκτοί  σε γαλλικά πανεπιστήμια μεγάλου κύρους, ήδη από την πρώτη φάση των αιτήσεων. Η φοίτηση στα γαλλικά πανεπιστήμια είναι δωρεάν, ενώ εν μέρει επιδοτείται το κόστος ενοικίου. Όλα τα πτυχία που προσφέρονται από τα δημόσια πανεπιστήμια υπόκεινται σε διαρκή εκπαιδευτική εποπτεία από την Γαλλική κυβέρνηση που εγγυάται και την ποιότητα των χορηγούμενων τίτλων σπουδών.

Οι μαθητές της Γ΄ Λυκείου με τη βοήθεια, καθοδήγηση και επιμέλεια των καθηγητών της γαλλικής γλώσσας κας Μπριζίτ Μπαλλόν  και κου Σίμου  Κανάκη προέβησαν σε αίτηση εγγραφής σε γαλλικά πανεπιστήμια της επιλογής τους. Η διαδικασία περιελάμβανε στάδια όπως η  επιλογή πανεπιστημίων και σχολών,  η κατάρτιση καταστάσεων βαθμολογιών, η σύνταξη επιστολών κατάθεσης υποψηφιότητας-κινήτρων και βιογραφικών.

Ανδριώτη Τέσσα Παν/μιο της Τουλούζης 1,Καπιτόλ, Νομική σχολή

Γραμμένου Κωνσταντίνα Παν/μιο του Στρασβούργου, Επιστήμες της ζωής-Βιολογία

Ιακώβου Κατερίνα Παν/μιο Κλωντ Μπερνάρ της Λυών, Επιστήμες της υγείας-Ιατρική

Καλουτσικίδου Χρυσή Παν/μιο Αίξ- Μασσαλίας, Επιστήμες της ζωής-Βιολογία

Καραμανίδης  Ισίδωρος Παν/μιο του Μονπελιέ, Επιστήμες της υγείας-Ιατρική

Ιωαννίδου Αργυρώ Παν/μιο Αίξ- Μασσαλίας, Νομική σχολή

Μαραβέλιας Νικόλαος παν/μιο Κλωντ Μπερνάρ της Λυών, σχολή Μηχανολόγων - μηχανικών

Μέλλιου Εύα  Παν/μιο Κλωντ Μπερνάρ της Λυών, Επιστήμες της υγείας-Ιατρική

Μπιτλόγλου Στέργιος Παν/μιο Κλωντ Μπερνάρ της Λυών, σχολή Μηχανολόγων - μηχανικών

Σαράφη Εφη Παν/μιο του Μονπελιέ , Επιστήμες της υγείας-Ιατρική

Σπαθή Κωνσταντίνα Παν/μιο του Μονπελιέ, σχολή Πληροφορικής

Χατζηθεοδώρου Μαρέβα Παν/μιο Μπλεζ Κλερμόν 2 της πόλης Κλερμόν-Φεράν, σχολή Γλωσσών -Λογοτεχνίας- Τοπικών και ξένων πολιτισμών –“ Anglais disciplinaire”

Προετοιμασία για Σπουδές στην Αγγλία

universities UK

Στο πλαίσιο της προετοιμασίας των μαθητών του Λυκείου για την Τριτοβάθμια Εκπαίδευση, η Ελληνογαλλική Σχολή Καλαμαρί και το Αγγλικό Τμήμα παρέχουν επιπρόσθετα στους μαθητές της Σχολής όλη την απαραίτητη υποστήριξη, εφόσον αυτοί το επιθυμούν, για σπουδές σε Αγγλικά Πανεπιστημιακά Ιδρύματα.

Η υποστήριξη αυτή περιλαμβάνει:

  • Καθοδήγηση στην αναζήτηση εκπαιδευτικών προγραμμάτων (Κολλεγιο/Πανεπιστήμιο-Σχολή-Μαθήματα) στις ανάλογες ιστοσελίδες ώστε ο/η μαθητής-τρια να έχει την άνεση να επιλέξει τις σχολές που ανταποκρίνονται στην επιθυμία και στις δυνατότητες του.
  • Ενημέρωση ως προς τις προϋποθέσεις εισαγωγής οι οποίες ποικίλουν ανά πανεπιστήμιο και ανά κατεύθυνση σπουδών - οι απαιτούμενοι βαθμοί του Εθνικού Απολυτηρίου Λυκείου και των Πανελληνίων Εξετάσεων και το Πιστοποιητικό γνώσης Αγγλικής γλώσσας.
  • Την όλη διαδικασία υποβολής αίτησης μέχρι την προσφορά θέσης στο επιλεγμένο πανεπιστήμιο. Η συμπλήρωση της αίτησης γίνεται μέσω του UCAS, του κεντρικού οργανισμού για την εισαγωγή σε πανεπιστήμια και κολέγια της Μεγάλης Βρετανίας. Η Σχολή Καλαμαρί είναι εγγεγραμμένη στον φορέα στον οποίο είναι καταχωρημένοι όλοι οι διαγωνισμοί, ακαδημαϊκές δεξιότητες, γνώσεις και προγράμματα, δράσεις και δραστηριότητες που προσφέρονται στους μαθητές κατά τη διάρκεια της φοίτησης τους σε αυτήν. Το portfolio του κάθε μαθητή, που ετοιμάζεται και συμπληρώνεται από τη Σχολή σταδιακά κατά τη φοίτηση, είναι ιδιαίτερα χρήσιμο στη συμπλήρωση της αίτησης.
  • Παρακολούθηση των μαθητών στη διαδικασία προετοιμασίας για τις εξετάσεις IELTS, που είναι το κύριο Πιστοποιητικό γνώσης αγγλικής γλώσσας που απαιτείται.
  • Καθοδήγηση στη συγγραφή του personal statement που συμπεριλαμβάνεται στην αίτηση UCAS.
  • Παροχή συστατικής επιστολής που επίσης συνοδεύει την αίτηση UCAS.
  • Καθοδήγηση ως προς την προετοιμασία για συνέντευξη ή και άλλων δοκιμασιών ειδικότητας, όταν αυτά απαιτούνται από συγκεκριμένα Πανεπιστήμια.
  • Οποιαδήποτε άλλη υποστήριξη κρίνεται αναγκαία για τον/την συγκεκριμένο μαθητή-τρια.

 

Επιτυχίες σε Πανεπιστήμια της Μεγάλης Βρετανίας Σχ. Έτος 2016-2017

2016GB-universities

Οι μαθητές-τριες που επιθυμούσαν να συνεχίσουν τις σπουδές τους σε Αγγλικά Πανεπιστημιακά Ιδρύματα υποστηρίχτηκαν από το Αγγλικό τμήμα της Σχολής σε όλη τη διαδικασία της υποβολής της αίτησης μέσω του UCAS. Οι υποψήφιοι προετοιμάστηκαν και για τις εξετάσεις IELTS που απαιτούνται για την εισαγωγή.

Οι μαθητές-τριες ολοκλήρωσαν τις αιτήσεις τους και έγιναν δεκτοί στα εξής Πανεπιστήμια:

Ιακώβου Κατερίνα

Biomedical Science από το Lancaster University

Γραμμένου Κωνσταντίνα

Biology από τα

University of Surrey

University of Kent

University of Cardiff

University of Sussex

University of Oxford-Brooks

Λιτζερίνου Nαυσικά

Biomedical Science από το Lancaster University

Παπαθανασίου Ισμήνη

Law από τα

University of Bristol

University of Birmingham

University of Manchester

Τσακωνιάτης Άγγελος

Zoology από το University of Liverpool

Χατζηθεοδώρου Mαρία Ευρώπη

Modern History and International Relations (Including Year Abroad) από το

University of Essex

International Relations with Year Abroad από τα

University of Birmingham

University of Essex

International Relations από τα

University of Birmingham

University of Essex

 

Χατζοπούλου Δέσποινα

Business Management BA with a sandwich year από τα

University of Newcastle

University of Reading

University of Kent

University of Coventry

Copyright © 2016 Ελληνογαλλική Σχολή Καλαμαρί created by Τίκβα Χριστίνα

Search