Ο Μπόρχες στην ιστορία με τον τίτλο “Η βιβλιοθήκη της Βαβέλ” περιγράφει την ουτοπία μιας φανταστικής βιβλιοθήκης που περιέχει όλα τα βιβλία, αυτά που υπάρχουν και αυτά που πρόκειται να γραφτούν:

«Η Βιβλιοθήκη δεν είναι ατέρμονη, αλλά κυκλική. Αν λοιπόν βρισκόταν κάποιος αιώνιος ταξιδευτής που θα μπορούσε να τη γυρίσει ολόκληρη, μετά από αιώνες οδοιπορίας μέσα σ' αυτήν θα ανακάλυπτε πως τα ίδια βιβλία επαναλαμβάνονται συνέχεια με την ίδια πάντα αταξία . Αυτή η χαριτωμένη ελπίδα μου είναι το μόνο πράγμα που φωτίζει τη μοναξιά μου».

Τα βιβλία μοιάζουν ικανά να συγκεντρώσουν σε ένα μικρό χώρο όλη την εμπειρία του κόσμου (οι λέξεις και το αλφάβητο εμπεριέχουν δυνάμει κάθε είδους συνομιλία).  Η σχέση οικειότητας με τα βιβλία, είναι μάλλον, το μοντέλο και το έμβλημα της σχέσης οικειότητας μας με τον κόσμο. Ζούμε μέσα σ’ αυτόν σαν να είμαστε κάτοικοι μιας βιβλιοθήκης με αδιάβαστα, ακόμα, βιβλία, που τα γνωρίζουμε μόνο ως περιεχόμενο ή άλλα διαβασμένα μια φορά και λησμονημένα, δυνητικά στη διάθεσή μας και, σε ορισμένες περιπτώσεις, ανεπίκαιρα.

Copyright © 2016 Ελληνογαλλική Σχολή Καλαμαρί created by Τίκβα Χριστίνα

Search